Faktor Onyx Hangkörkép 2014 05
Interjú Faktorral, Magyarország első számú ütemmágusával...
Az Onyx története - első rész. Doggfather tollából...
Friss felvételek!



Onyx - Az aranykor


1988. Ekkor kezdett közösen dolgozni először, a mára igencsak megváltozott felállású rapcsapat, az Onyx. Ebben az időben még nincs net, se facebook, se myspace. Nem tolnak ki mindenféle házilag barkácsolt mixtape-eket, vagy kislemezeket, maxikat. Küzdeni kell minden egyes rajongóért. Az első években a csapatnak se túl könnyű, ismerik őket, de még csak Queens egy részén, az országos, vagy pláne világhírnév még nagyon messze van. Abban az időben a stúdiózás se egyszerű, közel 2 évet kell várni addig még 1990-ben, kiadják 12”-es lemezen az első nótát, „Ah, And We Do It Like This” címmel. Ekkor a banda tagjai Fredro, Sonny és Big DS. 1991-ben a legenda szerint Fredronak sikerül megismerkednie Jam Master Jay-jel a Run DMC tagjával, akinek van egy kiadója is ekkorra, és érdeklődik a csapat iránt, kér egy demót, amit meg tud hallgatni. A sors fura fintoraként Sonny és Big DS nem tartózkodik a városban, így Fredro elmegy az unokatestvéréért, aki szólóban rappelget a fodrászüzletben ahol melózik és közösen csinálnak egy demót. JMJ a hallgatás után azonnal le is akarja szerződtetni őket, de az aláírásnál rákérdez, hogy hol van az a reszelős hangú srác a demóról, és hopp a csapat már négytagú, a negyedik pedig Sticky Fingaz.

1992-ben kiadják az első hivatalos kislemezüket Throw Ya Gunz címmel. Ez azonnal felkapott lesz, a Billboard rap singles listáján még az első helyet is meg tudja szerezni. Ezek után nem is csoda, hogy a Def Jam leigazolja őket, és ki is jön 1993-ban az első lemezük a Bacdafucup. Az első hivatalosan a debütáló lemezről származó kislemez a Slam nagyon komoly rádiós és tv-s hírverést kap, hatására az album megnyeri a Soul Train Awards-ot (Dr. Dre: The Chronic lemezével szemben). A Bacdafucup platina lesz 7 hónapon belül. A csapatot még ebben az évben felkérik, hogy csináljon zenét a JudgementNight című filmzene lemezre. A lemez még a különböző rap-rock fúziók divatja előtt készül, igen sajátos recept szerint. Vettek egy rapcsapatot és egy rock/metálbandát és így csináltak közös számokat a lemezre. Az Onyx a Biohazard-ot „kapta” akikkel a kapcsolat a későbbiekben se szűnt meg, sőt a Slam-hez külön remix maxit készítettek közösen.A harmadik kislemez a "Shifftee" volt, ekkora már nem lehetett megállítani őket. Mindenképpen meg kell említeni a lemez producerei közül Chyskillz-t aki nagyon komolyan hozzájárult, hogy az album olyan lett a végén amilyen.



Jöttek a sikerek, és jöttek az első problémák is Big DS elhagyta a csapatot, kreatív különbségek miatt, így az Onyx trióként folytatta tovább. A hatalmas siker megártott a csapatnak is, ekkoriban nagyon fontos volt, hogy valaki megőrizze a hitelességét, az utcai ízt, és ezt a rádiós és tv-s sikerlisták éléről nehezen hitték el a csapatnak. A második lemezük az 1995-ös All We Got Iz Us egy nagyon komolyan vett bizonyítási kényszer alatt született. be akarták bizonyítani az underground-nak, hogy a csapat nem divatmajmokból áll, hanem igazi MC-k alkotják. Fredronak a mai napig ez a kedvenc Onyx lemeze, ami nem is csoda, hiszen nagyobbik részét ő producerelte. A lemez nagyon erősen utcaszagú, sőt néhol már-már túl erőszakos és nem is finoman rasszista. Azért kislemez erről is kijött, sőt videó is készült az alábbi számokból: Last Dayz, All We Got Iz Us, Walk In New York és a Live Niguz. A csapatból Fredro és Sticky felfedezték a filmezés világát, sőt egy időre úgy is tűnt le is cserélik a zenei karriert végleg. Szerepeltek együtt is, külön-külön is több filmben, sorozatban. Érdekesség, hogy bár ismertek csapatban is, egyenként is, mégse sok közreműködést vállalnak. Az első 10 évükben egy kézen meg lehet számolni hány számban, illetve hány lemezen szerepeltek, mint vendégelőadó.


A harmadik lemezre 3 évet kellett várni, addig filmezés, meg turnézás Amerika szerte. A harmadik lemez a Shut 'Em Down 1998-ban jött ki és nagyon jó kritikai és közönségi vélemények fogadták. Ezt az eladási mutatók is bizonyítják a lemez aranylemez lett. Stickynek ez a lemez a kedvenc Onyx lemeze a mai napig is. Az első lemez, amiben több közreműködő (Wu Tang Clan, DMX, Noreaga, Big Pun) is feltűnik, sőt a kislemezek, videók is olyanok, amikben vannak vendégek. Érdekes megjegyezni, hogy a lemez végső hivatalos verziója különbözik az eredetitől, kicsit hosszabb, kicsit variáltak a számok sorrendjén, de azért 80-90%-ban megegyezik. A csapat ismét a csúcson, felszántják Amerikát a „Def Jam: Survival Of The Illest” turnéján, ami olyan sikeres lett, hogy kap külön „live” lemezt, válogatásokat, videókat.


A kiadók ebben az időben 3 lemezre kötöttek szerződést, és mivel ez volt a harmadik, így a Def Jam is elengedte a csapatot. Ennek az „elengedésnek” az lett a következménye, hogy széjjel is futottak gyorsan vagy 4 évre. Sonny kevésbé volt aktív, Fredro és Sticky főleg filmezett illetve próbáltak szólóban is megjelenni. Stickyt Dr. Dre környékezte meg, de nem tudott eleget ajánlani, így az Universal kiadóhoz szegődött egy lemezre. Képzeljük csak el mi lett volna, ha Fingaz elfogadja az ajánlatot és Dre nem kényszerül 50 Cent szerződtetésére, mintegy „ló nincs szamár is jó” alapon. Közös munkájuknak akkor is maradt gyümölcse, egy Snoop Dogg lemezes közreműködés, és Eminem klasszikusán a Marshall Matters LP-n is van egy Sticky feat.E hhez is kapcsolódik egy legenda, Eminem állítólag miután hallotta Stickyv erzéjét a sajátját átírta, mert gyengének találta. Fredro pedig a nemrégen alakult, és igen feltörekvő Koch Records-ot választotta. Kijött 1-1 szólólemez, de átütő sikert sajnos nem tudtak elérni, hiába szerették az albumokat a rajongók.

2002-ben ismét összeállt a csapat és kiadták az utolsó közös lemezüket Bacdafucup: part 2 címmel és ezzel véget is ért az Onyx aranykora, az első évtizedük melyben sikert sikerre halmoztak, kiadtak sikeres lemezeket, próbálkoztak szólóban is. Megvetetették a lábukat a filmiparban is a zene mellett.

Doggfather







hiphopaddicts 2012-2014